UUTISARKISTO | ARCHIVE OF NEWS

SIRPA HÄKLI

Yksityisnäyttely TOP 25 - Tunnustuksia ja muita maalauksia | Solo Exhibition TOP 25 - Confessions and Other Paintings

tm-galleria, Helsinki 30.11.-21.12.2011

Tervetuloa taiteilijatapaamiseen su 11.12. klo 14-16 | Welcome to the Meet the Artist on Sun 11 Dec. from 2 to 4 p.m.

hakli_top25_tm_galleria_kutsu_banner.jpg

Teokset | Artworks

Näyttelyssä on maalauksia vuodelta 2011 sarjoista Tunnustuksia, Selityksiä ja Sommitelmia.

Exhibited paintings are from the series Confessions, Explanations and Compositions from 2011.

Näyttelytiedote

SIRPA HÄKLI

TOP 25Tunnustuksia ja muita maalauksia

tm-galleria 30.11.–21.12.2011

TOP 25. Kuvataideopintojeni päättymisestä tuli elokuussa 2011 kuluneeksi 25 vuotta. Jo puolitoista vuotta aiemmin olin alkanut pohtia oliko tuotannossani mitään neljännesvuosisadan yhdistävää punaista lankaa, mahdollisesti myös jokin teemojen ja vaikutteiden top 25 -lista – mistä lähtökohta ja nimi TOP 25 kuluvan vuoden kolmelle yksityisnäyttelylleni. Kesällä Galleria Carreessa Kuopiossa ja syksyllä Galleria Bernerissä Turussa olivat esillä ensimmäiset prosessin synnyttämät maalaukset – joista tm-gallerian näyttelyssä on mukana vain joitakin teoksia sarjoista Sommitelmia ja Selityksiä.

RAIDAT. Kysymykseni yhteisten nimittäjien suhteen olivat suuria – ja vastaukseni pieniä. Nopeasti kyllästyin vanhojen teemojen lämmittelyyn – ainoa mikä minua edelleen innoitti oli raita-aihe – mikäpä sen uljaampaa ja moniulotteisempaa kuin raidat! En myöskään päässyt lähellekään vaikutteitani ja ihanteitani1 vaan aloin tehdä uutta, vanhalla epäloogisellakin jatkumollani. Kesäkuussa syntyneestä suurikokoisesta marianne-raita-maalauksestani sai alkunsa uusin sarjani Tunnustuksia.

TUNNUSTUKSIA. Kiitos kuvataiteen modernismi, kiitos nykytaide, kiitos kollegat. Ns. ulkoinen todellisuus ja nk. sisäinen maailma eivät olisi riittäneet urani alussa eivätkä varsinkaan myöhemmin. Olen moneen otteeseen kyseenalaistanut taiteen tekemisen ja teosteni merkityksen. Olen subjektiivinen, pidän teoksiani usein outoina, parhaimmillaan yllättävinä. Tunnustukseni kuvaavat eskapismilla, nostalgialla ja taiteen historialla kyllästettyä epätäydellisyyden estetiikkaani, jonka metaforaksi olen tänä vuonna löytänyt termin wabi2. Olen sekä–että -taiteilija. Pidän järjestyksestä ja kaaoksesta, pelkistetystä ja yltäkylläisestä, yksi- ja monivärisestä. Maalaan vanhanaikaisesti ilmaisten ”prosessinomaisesti”: pyrin selkeyteen, mutta työskentelen epävarmuudessa, hylkään, peitän, pesen, kerrostan, ja jos hyvin käy, paljastan. Maalaan itselleni, mutta myös teille muille.

Taiteilijatapaaminen tm•galleriassa su 11.12. Klo 14–16. Tervetuloa!

Näyttelyä on tukenut Valtion Kuvataidetoimikunta

____________

1Mieleenpainuvimmat taiteelliset virikkeeni voi konkretisoida kahden näyttelyn muodostaman aika- ja kulttuurijanan välille: näyttelystä ”MA” tila– aika Japanissa (Helsingin kaupungin taidemuseo, 1981) ja taidemaalari Terry Wintersin näyttelyyn Computation of Chains (Matthew Marks Gallery, New York, 1997). Muitakin on, mutta olen ne kai unohtanut.
2Japanin keskiajalla termillä wabi kuvattiin estetiikassa ”karua, pelkistettyä ja viimeistelemätöntä ulkomuotoa”. Filosofian terminä wabilla tarkoitettiin ”karun askeettista, ulkoisesti köyhää, mutta henkisesti rikasta elämää ja tapaa elää”. Kuopion ja Turun näyttelyissä oli esillä maalauksiani sarjasta nimeltä Wabi-sabi. Jälkimäisellä termillä on em. estetiikassa tarkoitettu mm. surumielisyyttä, syrjäänvetäytyvää ja yksinäisyyttä. Lähde: Minna Eväsoja (2008). Bigagu. Japanilaisesta kauneudesta. Helsinki: Tammi.

Arviointeja | Reviews

"Maalari etsii punaista lankaa", Timo Valjakka, HS, 8.12.2011

"Sirpa Häklin maalaukset ovat kommentteja taiteilijan 25-vuotiseen uraan", Mikko Oranen, Skenet, 13.12.2011

"Näyttelykuvia 542 & 543: Homma paketissa", Otso Kantokorpi, Alaston kriitikko, 19.12.2011

All Rights Reserved © Sirpa Häkli